Przeskocz do treści

Ciekawostki naukowe

Dlaczego koty mruczą -Laboratorium Młodego Badacza
Dlaczego koty mruczą? Gdzie znajduje się ten aparat mruczący i czy faktycznie mruczenie ma właściwości lecznicze ? Według znawców kociej psychiki, mruczenie to jeden z pierwotnych sposobów komunikacji kotów. Koty mają słabo rozwiniętą mimikę pyszczka i odpowiadające za nią mięśnie mimiczne.
biologia, Ciekawostki naukowe, zdrowie człowieka, zoologia
Do czego potrzebujemy śliny -Laboratorium Młodego Badacza
Do czego potrzebujemy śliny? Oczywiście do trawienia i połykania. To dzięki ślinie każdy kęs pokarmu jest wstępnie trawiony i odpowiednio zlepiony by gładko prześlizgnąć się przez przełyk. W ślinie znajdują się związki bakterio- i grzybobójcze, substancje przeciwbólowe, białka, enzymy trawienne
biologia, Ciekawostki naukowe, mikrobiologia, zdrowie człowieka
Ile waży chmura - Laboratorium Młodego Badacza
Ile waży chmura? Patrząc na letni obłoczek, tak delikatny i lekki przesuwający się nad naszymi głowami ciężko sobie wyobrazić, że w ogóle posiada jakąś masę. Ale chmura to przecież woda! W takim letnim cumulusie jest jej około 1 g na
Ciekawostki naukowe, fizyka, meteorologia
Laboratorium Młodego Badacza - Co potrafią pszczoły?
Pszczoły mogą regulować temperaturę w ulu. Potrafią zmierzyć temperaturę i wilgotność powietrza za pomocą czułków. Gdy temperatura w gnieździe nadmiernie wzrasta wychodzą i wentylują go przy wejściu za pomocą poziomych ruchów skrzydełek. Zbyt wysoka temperatura w ulu może spowodować przegrzanie larw
biologia, Ciekawostki naukowe, zoologia
Cukier zmienia chemiczną strukturę kawy - Laboratorium Młodego Badacza
Niektórzy nie wyobrażają sobie kawy bez cukru. Jego zadaniem jest poprawienie smaku i zamaskowanie goryczki kawy. Tymczasem cukier dodany do kawy zmienia chemiczną strukturę tego napoju. Za goryczkę kawy odpowiada głównie kofeina. Jej cząsteczki w wodzie sklejają się ze sobą,
chemia, chemia w kuchni, Ciekawostki naukowe